Dr. Öğr. Üyesi Süheyla Koç

Öğretim Üyesi

1986'da Konya'da doğdu. Ocak 2009'da Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Bölümü Restorasyon Programı'nda yüksek lisans eğitimine başladı. Kerpiç ile inşa edilmiş sivil vernaküler mirasın korunması ve kerpiç tuğlanın rehabilitasyonu üzerine odaklanan “Konya Karahüyük Korkmaz Evi Restorasyon Projesi” başlıklı yüksek lisans tezini 2012 yılında tamamladı. 2013 yılında İTÜ Restorasyon Programı'nda başladığı doktorasını “Modernleşme Sürecinin Geleneksel Ahşap Dini Yapıların Korunması ve Restorasyonu Üzerindeki Etkileri” başlıklı teziyle tamamladı: Türkiye ve Japonya Arasında Karşılaştırmalı Bir Çalışma” başlıklı teziyle doktor oldu. Bu süre zarfında 2014-2015 yıllarında değişim öğrencisi olarak Tokyo Üniversitesi'nde derslere katıldı. 2016-2017 yılları arasında Japonya Vakfı doktora araştırma bursiyeri olarak Tokyo Üniversitesi'nde araştırma yaptı.

Mezun olduğu 2009 yılından bu yana, hem ücretli mimar hem de işveren olarak özel sektörde çeşitli tarihi yapılar için çok sayıda koruma ve restorasyon projesinde yer aldı. 2018-2021 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2017 yılında ICOMOS Türkiye'ye üye oldu ve daha sonra Uluslararası Ahşap Bilimsel Komitesi (IIWC) ve Uluslararası Vernaküler Miras Bilimsel Komitesi'ne (CIAV) uzman üye olarak katıldı. 2021-2024 yılları arasında ICOMOS Gelişmekte Olan Profesyoneller Çalışma Grubu (EPWG) Odak Noktası olarak görev yaptı. Ekim 2023'ten bu yana Uluslararası Ahşap Bilimsel Komitesi'nin Genel Sekreteri ve Avrupa Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Araştırma alanları arasında kültürel mirasın korunması, geleneksel malzemeler ve üretim yöntemleri, geleneksel teknikler, tarihi çevrenin korunması, özgünlük, Asya mimarisi ve tarihi yapıların iklim değişikliği ve nöro-mimari ile ilişkisi yer almaktadır.